محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور کشورمان اواخر سال 1386 به عراق سفر کرد و با «جلال طالبانی» رئیس جمهور، «نوری مالکی» نخست وزیر و «محمود مشهدانی» رئیس پارلمان دیدار و گفتوگو کرد اما سفر آقای احمدی نژاد به بغداد محدود شد و به دلایل امنیتی حتی به شهرهای زیارتی هم نرسید.
این سفر در زمان خود بازتاب بینالمللی بسیار گستردهای داشت؛ زیرا در حالی که هیچ یک از مقامات ارشد کشورهای عربی با وجود روابط بسیار خوب و نزدیک با ایالات متحده آمریکا حتی جرأت رفتن به عراق را نداشتند، رئیسجمهور کشورمان سفر چند روزه خود را به عراق انجام داد تا جایی که حتی پس از بازگشت نیز برخی اخبار در رسانهها منتشر شد مبنی بر اینکه قرار بوده آقای رئیس جمهور را بربایند.
بدون توجه به درستی یا نادرسی خبر فوق، در مجموع سفر آقای احمدی نژاد و هیأت 50 نفره همراهش به عراق آثار خوشحالی را بر چهره دیپلماتهای هر دو کشور، به دلیل آغاز دور تازهای از مناسبات دو کشور نمایان ساخت، زیرا مقامات ایرانی و عراقی نه تنها مجموعه ای کامل از موضوعات امنیتی را با یکدیگر بحث کردند بلکه ابعاد مهم دیگری هم نیز در آن سفر بررسی شد.
اهمیت سفر آقای احمدی نژاد را میتوان در یک جمله اینگونه عنوان نمود که این اولین سفر یک رئیس جمهور ایرانی به عراق بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 بوده است.
اما اکنون میبینیم آقای هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز سفر خود را به عراق در اواخر سال 1387 در حالی آغاز کرده که بیش از 150 تن از مقامات و مسئولان بلند پایه از جمله دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام و حتی برخی از اعضای بیت امام راحل را نیز با خود به همراه دارد.
آقای هاشمی قرار است در این سفر با تمام مقامات ارشد عراق از جمله «جلال طالبانی» رئیس جمهور، «نوری مالکی» نخست وزیر، «محمود مشهدانی» رئیس پارلمان و دیگر مقامات عالیرتبه عراقی و رهبران و اعضای احزاب مختلف شیعی و سنی دیدار و گفتوگویی رسمی در بغداد انجام دهد. آقای هاشمی در سفر خود همچنین به کربلا و نجف خواهد رفت و با آیتالله سید علی سیستانی، مرجع تقلید شیعیان عراق دیدار و گفتوگو خواهد کرد و احتمالاً در ادامه شامل دیدار از برخی شهرهای سنی نشین عراق نیز شود.
اهمیت سفر رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام را میتوان در این مسأله دید که دو روز پس از اعلام خروج حتمی نظامیان ارتش آمریکا از عراق توسط «باراک اوباما» انجام میگیرد.
البته در همین حال برخی شبکههای خبری جهان عرب در آستانه این سفر تاریخی جوسازی گستردهای را علیه آن آغاز کردهاند. این رسانههای خبری که هر کدام سیاست خاص و مشخصی را دنبال میکنند اعلام کردند این تقارن به معنی آن است که این مقام ارشد ایران به عراق آمده تا خود را به عنوان جایگزین بعدی و پر کننده خلأ پس از رفتن ارتش آمریکا معرفی کند.
ولی این ادعا و جوسازی رسانههای عربی در حالی انجام میشود که برای این سفر رئیس مجمع تشخیص نظام از چند ماه پیش برنامه ریزی شده بود و به هیچ وجه به اظهارات اخیر رئیس جمهور آمریکا در مورد خروج نظامیان این کشور ارتباطی نداشت.
به هر حال به نظر میرسد که سفر رئیس و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان دو تن از فرماندهان ارشد دوران جنگ تحمیلی صدام علیه ایران، میتواند نوید بخش آغاز دوره ای جدید در مناسبات دو کشور همسایه در منطقه باشد تا حداقل از این رهگذر صلح و آرامشی پایدار در آسیای جنوب غربی حکفرما شود.
نویسنده: مسعود عسکری(جمعه 87/12/16 ساعت 3:4 عصر)